Tukang Jahit Sado Tak Suka Pakai Baju Di Rumah! Dulu Ada S4k1t 4 Serangkai, Selepas Terkesan TegVran Isteri Semua Peny4kit Hilang

MELIHAT svsuk tvbuhnya, mungkin tak ramai dapat meneka dengan tepat kerja lelaki berbadan sasa ini.

Namun lebih mengejvtkan apabila melihat lelaki sado ini tidak berbaju ketika menggunakan mesin jahit.

Menerusi video yang dikongsi di laman s0sial, lelaki berkenaan dilihat hanya berseluar panjang melakukan pengubahsuaian (alteration) ke atas sehelai seluar jeans.

Bercakap kepada mStar, Amran Mujib mengakui dirinya merupakan tukang jahit yang berpengalaman selama 12 tahun.

Siapa sangk4 mempunyai fizikal seperti orang muda, anak kelahiran Sandakan, Sabah itu baru menyambut ulang tahun ke-54 pada 11 Februari lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Dah lama saya menjahit dari rumah, inilah sumber pendapatan utama saya. Banyak buat kerja-kerja sulaman pada baju dan kebanyakan tempahan daripada regular customer.

“Sebenarnya saya tak suka pakai baju di rumah, hanya berbaju bila keluar. Bila tengok badan sendiri depan cermin, ada motivasi untuk saya terus bersenam,” katanya ketika dihubungi.

tukang jahit sado 5

Amran pakar dalam sulaman.

Mengenai fizikalnya, Amran yang menetap di Kuala Lumpur mended4hkan dirinya pernah mempunyai berat badan 118 kilogram (kg) pada 2019.

“Kalau saya baring, saya kena j4tuhkan kaki dulu ke lantai sebab badan berat sangat. Saya hanya tidur atas tilam tanpa katil, mudah untuk saya bergolek ke lantai sebelum bangun.

“Kaki memang s4kit-s4kit. Saya akui badan saya gemvk masa tu disebabkan pemakanan yang tidak dikawal, asyik makan je,” ujar pesara tentera itu.

tukang jahit sado 6

Transformasi Amran sebelum (kiri) dan selepas bersenam di gim.

Walaupun berazam untuk berubah bertahun-tahun, tetapi ia sekadar ang4n-ang4n sehingga ditakdirkan mempunyai peny4kit empat serangkai.

“Saya ada peny4kit kenc1ng manis, tekanan d4rah tinggi, kolestrol tinggi dan buah pingg4ng bermas4lah. Berkali-kali juga saya berjumpa doktor untuk rawatan.

“Isteri kata ‘Bang, saya tak kisah abang gemvk, rupa macam mana pun tak kisah. Tapi kalau abang s4kit tervk, macam mana saya ni bang? Abang tak kas1han saya ke?‘.

“Masa tu saya rasa macam dikejvtkan dari mimpi bvruk. Betul, kalau saya s4kit disebabkan kedegilan saya, semua akan terganggu sampai dia pun boleh berhenti kerja untuk jaga saya,” katanya sambil menambah isterinya merupakan guru penolong kanan di sebuah sekolah di Kuala Lumpur.

tukang jahit sado 3

Isteri (kanan) merupakan pemb4kar semangat Amran untuk kekal sihat dan cergas.

Amran berkata, isterinya, Hafizah Abdullah, 46, merupakan pemb4kar semangat untuk menjalani gaya hidup sihat termasuk membiayai keahlian gim para peringkat awal.

“Dua bulan pertama saya berlari atas treadmill dan dalam tempoh itu berat badan saya turun sebanyak 20kg kepada 98kg.

“Alhamdulillah, enam bulan selepas berlatih di gim, saya tak lagi mengalami mas4lah kenc1ng manis, buah pingg4ng, kolestrol, d4rah tinggi sampaikan doktor pun tak percaya,” katanya yang turut mengurangkan pengambilan gula, minyak dan lemak.

tukang jahit sado 4

Amran mahu menjadi contoh kepada anak-anak muda mengamalkan gaya hidup sihat.

Beralih kepada rutin mengangkat berat di gim enam kali seminggu, jurulatih kecergasan berkelayakan itu kini mempunyai berat badan 94kg.

“Kebanyakan klien saya adalah anak-anak muda. Saya perlu sentiasa amalkan gaya hidup sihat, jadi contoh kepada anak-anak muda bahawa usia bukan penghalang untuk kekal fit.

“Saya dah 5 series, dah tua, patutnya dipanggil pakcik. Lebih-lebih lagi budak belasan tahun yang mana ayah mereka lagi muda daripada saya.

“Tapi mereka panggil saya abang. Bagi saya, lebih elok dipanggil ‘d4ddy’ sebab panggilan itu membuatkan saya beringat sudah berumur,” katanya.

Komen net1zen:

Sumber : mstar

Harap Maaf