Tindakan Sengaja Ros4kkan ‘Makanan Masih Cantik’ Sebelum Sempat Rak4m Foto Dianggap Biad4b,Ada Yang Akan Nang1s Tervk

MERAK4M gambar makanan, sebelum menikmat1nya sudah menjadi satu kemestian pada masa ini.

Biasanya ia dibuat atas pelbagai alasan dan tujuan termasuklah untuk dikongsi dengan pengikut di media s0sial, sebagai kenangan dan ada juga yang sekadar mahu menyimpannya sebagai k0leksi peribadi.

Bagaimanapun, ada juga individu yang tidak menyenangi tab1at ini malah sanggup ‘mer0sakkan’ makanan ketika ada rakan-rakan cuba mengabadikan gambar hidangan.

Berdepan dengan situasi seumpama itu, Siti Jamil memberitahu, tindakan mer0sakkan makanan yang hendak dirak4mkan fotonya adalah tidak wajar dan bukan sesuatu yang kelakar.

Dia turut menyifatkan perbuatan itu sebagai biad4b, terutama jika makanan itu adalah yang dipesan perak4m itu sendiri.

“I tak rasa kelakar apabila kita nak ambil gambar makanan, pasangan atau kawan kita kacau makanan itu sampai hancvr.

“Nampak biad4b. Tambahan yang jenis seperti I suka simpan gambar kenangan dan nak pula orang itu jarang dapat makan makanan seperti itu. Pasti rasa sed1h,” ciapnya di Tw1tter pada Ahad.

Status Siti Jamil dikongsi warga net yang kebanyakannya tidak setuju tindakan mer0sakkan makanan

Status Siti Jamil dikongsi warg4net yang kebanyakannya tidak setuju tindakan mer0sakkan makanan.

Menjelaskan status yang dimvat naik itu, ujarnya, dia tidak akan merak4m gambar makanan yang dipesan orang lain melainkan mendapat persetujuannya.

“Maksud tw3et I ini, makanan kita sendiri tau. Orang lain kac4u sampai r0sak.

“Kalau makanan kongsi kita kena tanya dulu boleh tak nak ambil gambar sekejap. Iyalah karang jadi gadvh sebab mungkin diaorang dah lapar sangat kan… kita pula syok ambil gambar tak sudah. Tak elok pula,” katanya lagi.

Susulan isu yang diketengahkan itu, twe3tnya menjadi tvlar sehingga mendapat lebih 11,000 tanda suka selain dikongsi lebih 6,000 pelay4r Tw1tter.

Net1zen juga meninggalkan pelbagai reaksi pada ruangan komen.

Ada yang bersetuju dengan kenyataan Siti Jamil kerana kedai makan yang dikunjungi bukanlah tempat ‘lep4k’ harian.

Super true! For me, I memang suka ambil gambar cantik-cantik sebab jarang pergi tempat atau makan di situ dan obviously for memories kan.

Ada pihak suka mengabadikan gambar makanan di kedai yang pertama kali dimasuki.

Ada pihak suka mengabadikan gambar makanan di kedai yang pertama kali dimasuki.

“If jadi dekat I, sumpah I akan nang1s terus dan keluar dari kedai, bawa diri. Tak kisahlah nak cakap I sensitive or what, tapi I akan nang1s tervk

“I tengok video macam tu pun I rasa seb4k g1la. Please please, you don’t even know how meaningful all the photos and memories to someone, don’t ruin it,” ciapnya.

Bagi Nabil Abdullah pula, dia memahami situasi yang dihadapi Siti Jamil.

Ujarnya, perkara yang dianggap kecil seperti itu oleh kita kadangkala sangat bermakna bagi orang lain.

“I am truly understand that. Sometimes that little thing can be really meaningful to one.

“Ada orang makan KF.. happy macam makan wagyu. Ada orang ambil gambar Maggi kedai mamak pun dah happy.

“Lawak-lawak tak cerdik dengan kac4u-kac4ukan the beauty of the food ni for me layak kena temp3leng sebab tak lawak,” katanya.

Gambar makanan di kedai mamak cukup untuk menggembirakan seseorang.

Gambar makanan di kedai mamak cukup untuk menggembirakan seseorang.

Dalam pada itu, Azwani Ridzwan turut menyatakan pendiriannya tentang tindakan sesetengah individu yang suka mer0sakkan makanan dengan niat jenaka.

“Ya saya pun macam tu (tangkap gambar makanan) and yes saya memang suka sangat upload story about food terutama tempat yang saya jarang makan.

“Kadang makanan kat rumah yang my mom masak pun saya snap gambar sebab maybe hobi saya share about food kalau tak suka or nak buat gur4u macam tu memang saya akan berlalu dari tempat tu dan mal4s nak makan dah,” ciapnya.

Sebelum ini Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pernah mengulas tentang hukum menvlarkan makanan mewah kepada khalayak.

Artikel yang diterbitkan pada 16 Mac 2017 itu menyatakan, makanan-makanan yang baik dari sudut kehalalan dan kebersihan yang terdapat di atas muka bumi ini adalah merupakan rezeki yang dikurniakan Allah.

“Implikasi dari kurniaan dan nikmat tersebut, manusia khususnya orang-orang yang beriman dituntut untuk mensyukuri nikmat yang diperolehnya dalam kehidupan seharian.

Perbuatan menvlarkan gambar makanan yang sedap kepada orang lain pada asalnya adalah h4rus hukumnya- Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

“Antara tanda mensyukuri nikmat dan rezeki yang telah Allah berikan adalah dengan mengucapkan hamdalah iaitu dengan lafaz Alhamdulillah.

“Maka menjadi tuntutan ke atas setiap yang mendapat rezeki dan kurniaan daripada Allah berupa makanan, minuman, kesihatan, wang ringgit, pakaian dan seumpamanya untuk mengucapkan Alhamdulillah yang bermaksud segala puji bagi Allah sebagai tanda syukur yang diungkapkan oleh lidah.

“Selain itu, menceritakan nikmat-nikmat yang telah Allah rezekikan kepada kita juga adalah salah satu bentuk menzahirkan kesyukuran,” katanya.

Malah, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menyimpulkan perbuatan menvlarkan gambar makanan yang sedap kepada orang lain pada asalnya adalah harvs hukumnya.

Artikel yang disediakan berkenaan tular gambar makanan.

Artikel yang disediakan berkenaan tular gambar makanan.

“Walaupun begitu, hendaklah seseorang itu memuhasabah dirinya berkenaan niat melakukan perbuatan tersebut.

“Sekiranya perbuatan itu bertujuan untuk bermeg4h-meg4han, berb4ngga diri, dan juga riy4k, maka sepatutnya ia dielakkan.

“Demikian juga sekiranya perbuatan menvlarkan makanan mewah dapat menyebabkan timbulnya perasaan hasad terhadap orang yang melihatnya, serta menimbulkan rasa dukacita kepada golongan yang tidak berkemampuan merasainya, maka kami nasihatkan supaya ianya dielakkan,” jelasnya.

Sumber: mStar

Harap Maaf