TERKINI : Rumah Ebit Irawan Ibrahim Lew DiGeledah Polis

PETANG semalam, tiga buah kenderaan dipercayai milik polis dilihat memasuki kawasan kediaman pendakwah terkenal, Ebit Lew di Setia Alam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata pihaknya melakukan penggeledahan berkenaan bagi melengkapkan siasatan selepas keterangan pendakwah itu diambil.

“Kita bukan menyerbu rumah beliau (Ebit Lew) sebaliknya hanya proses menggeledah bagi melengkapkan proses s1asatan,” katanya.

Bagaimanapun, setakat ini masih belum dapat dipastikan sama ada terdapat rampasan barangan bagi melengkapkan siasatan tersebut.

Siang tadi, Ebit Lew hadir di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sebagai saksi untuk membantu s1asatan k3s ganggvan seksuaI yang dikaitkan dengannya seperti yang tuIar baru-baru ini.

POLIS mengesahkan menggeledah rumah pendakwah terkenal, Ebit Lew bagi melengkapkan siasatan, petang semalam.

Pengarah Jabatan S1asatan Jnayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, pihaknya hanya melakukan pengeledahan itu bagi tujuan s1asatan selepas pendkwah terbab1t diambil keterangan siang tadi.

“Kita bukan menyerbu rumah beliau (Ebit Lew) sebaliknya hanya proses menggeledah bagi melengkapkan proses s1asatan,” katanya ketika dihubungi.

Namun masih belum dapat dipastikan sama ada terdapat rampasan barangan bagi melengkapkan s1asatan setakat ini.

Terdahulu, tuIar di media sosial mengenai video Iucah yang menunjukkan lelaki mirip pendakwah itu.

Dalam pada itu, Abd Jalil dalam kenyataan petang hari ini mengesahkan polis merakam keterangan Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Lew bagi membantu s1asatan berhubung k3s ganggvan seksuaI.

Beliau berkata, s1asatan dilakukan mengikut Sksyen 509 Kanun Kesksaan, Sksyen 14 4kta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 23 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“S1asatan akan diteruskan sehingga pihak polis berpuas hati untuk merujuk k3s ini kepada Jabatan Peguam Negara bagi mendapat nasihat dan arahan lanjut.

“Polis memohon kepada semua pihak untuk tidak membuat sebarang spekulas1 dan pr0vokasi bagi memastikan k3s ini dapat dis1asat dengan telus,” katanya dalam kenyataan itu.

Beliau juga menasihati orang ramai untuk tidak membuat penyebaran apa juga bahan yang boleh menjejaskan siasatan pihak polis.

sumber : Rotikaya, Harian Metro

Harap Maaf