TERKINI : Firma Guaman Ini Jelaskan Fakta Mengenai Status Sajjad Yang Bakal Bankrap

MAHK4MAH Tinggi Shah Alam membenarkan notis kebnkrapan terhadap Muhammad Sajjad bin Kamaruz Zaman diserahkan secara penyampaian ganti melalui notis iklan dan penampalan berikutan kegagaIan usahawan tersebut membayar penghak1man sebanyak RM200,000.00 kepada bekas stokis utama beliau iaitu OWA Resources seperti yang diputuskan Mhkamah Ryuan April lalu.

Tertekan Dituduh Penipu, Nur Sajat Masuk Hospital Kerana Alergik

Berikut 6 Fakta penting dari siaran akhbar yang diedarkan oleh leh firma pengurusan krisis SAIFUL RIDZUAN PUBLIC RELATIONS AND COMMUNICATIONS.

  1. Tahun lepas, OWA Resources membekukan akaun bank defendan tetapi hanya dapat memperoleh RM5,000.00 iaitu baki terkini dari akaun defendan-defendan melalui tindakan garnisi.
  2. OWA Resources sebelum ini cuba menyerahkan notis bnkrapsi kepada Muhammad Sajjad sebanyak tiga kali termasuk percubaan menyerahkan surat temujanji dan juga percubaan-percubaan lain. Namun, oleh kerana semua percubaan serahan tersebut gagaI kerana Muhammad Sajjad tidak dapat diketemui maka plaintif telah memfailkan notis tersebut untuk serahan secara alternatif iaitu melalui notis iklan di surat khabar, di mahkamah dan juga di depan rumah defendan.
  3. Mengikut penghkiman Mhkamah Ryuan, Muhammad Sajjad gagaI dalam rayuannya bagi membataIkan keputusan Mhkamah Tinggi Shah Alam yang memerintahkan usahawan itu membayar gant1 rvgi sebanyak hampir RM200,00.00 kepada OWA Resources.
  4. Difahamkan, pihak Muhammad Sajjad ada membuat cadangan awal bulan ini untuk membayar gant1 rug1 tersebut secara ansuran sebanyak RM3,000.00 sebulan sehingga selesai pembayaran penuh tetapi pihak plaintif tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.
  5. Akta Insolvensi 1967 membenarkan prosiding kebnkrapan dimulakan ke atas mana-mana individu yang gagaI membayar penghkiman melebihi RM100,000.00.
  6. OWA Resources memfailkan notis kebnkrapan terhadap Muhammad Sajjad kerana masih gagaI membayar jumlah berkenaan sehingga kini.

Nurwati, Pengasas OWA Resources yang merupakan bekas stokis produk bengkung dan girdle Muhammad Sajjad memaklumkan yang kr1sis undang-undang dan perniagaan tersebut menjadi pengajaran kepada syarikatnya agar lebih berhat1-hat1 dalam memilih rakan perniagaan pada masa hadapan.

Beliau akan memastikan untuk melakukan pemeriksaan wajar (due diIigence) melalui peguam korporat yang telah dilantik sebelum menjalankan sebarang kerjasama perniagaan dengan mana-mana pihak selepas ini.

sumber : MuraiMY

Harap Maaf