Tak Malu Beli Kancil Usia 25 tahun..Yang Penting Kekasih OK.. Bayar Cash Guna Duit Tabung..

UKUR baju di badan sendiri.Begitulah pepatah boleh dika1tkan dengan jejaka yang b4ngga menay4ng kereta jenis Perodua Kancil terpakai berusia kira-kira 25 tahun yang telah dibeli pada Khamis lalu.

Menurut Muhammad Uwais Al-Qarni Mad Jan, 23, kereta itu dibeli secara tunai dengan harga RM5,500 hasil simpanan selama 18 bulan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Salah satu sebab saya pilih untuk beli kereta Kancil dari dulu lagi sebab mainten4nce kereta ni murah dan jimat minyak. Kalau r0sak setakat sikit-sikit saya masih mampu baiki lagi.

 

Jejaka ini merupakan anak jati Johor Bahru, Johor.

“Sebelum buat keputusan nak beli kereta yang mana, 10 tempat juga saya survey. Sampai ke Segamat saya pergi tengok kereta-kereta Kancil ni.

“Akhirnya jumpa satu kereta dekat Bachang, Melaka ni gerb0x kereta masih elok lagi. Saya pun pergi rumah pakcik tu untuk urusan jual beli kereta dia,” ujarnya.

Menurut pemuda yang dikenali sebagai Wais ini, dia tidak malu dan tak ambil p3duli tentang pandangan masyarakat mengenai pembelian kereta tersebut.

Wais merupakan anak bongsu daripada lima beradik.

Merupakan salah seorang anggota badan beruniform yang berkhidmat di Melaka, dia lebih selesa hidup bersederhana dan tidak terikat dengan hutang untuk membayar ansuran kereta.

Menurut anak jati Johor Bahru, Johor ini, kekasihnya sendiri menghormati dan memahami keputusannya memilih untuk membeli kereta yang tidak lagi menjadi pilihan utama masyarakat kini.

“Antara sebab saya beli kereta Kancil pun sebab saya nak simpan duit untuk kahwin juga. Kalau saya beli kereta baru nanti ter1kat dengan ansuran bulanan sampai sembilan tahun pula.

“Saya tak ada ikut mana-mana trend atau kelab kereta Kancil pun, cuma kebetulan sekarang ni di Melaka musim hujan.

Gambar wang berjumlah RM5,500 hasil simpanan jejaka ini untuk membeli kereta idaman.

“Saya dah setahun lebih naik motor pergi balik kerja kena hujan. Jadi saya pun terd3sak nak pakai kereta sekarang ni,” balasnya yang enggan mended4hkan lebih lanjut tentang kerjanya.

Berkenaan video yang tul4r di akaun TikTok miliknya yang meraih lebih 200,000 tontonan, Wais telah menerima banyak pujian daripada net1zen.

“Walaupun Kancil tapi cash, dahsy44t!

I feel you bro. Kepuasan beli barang tanpa hut4ng ni lain macam sikit.

“Tahniah bang jaga elok-elok lawa Kancil tu bro,”k0men beberapa net1zen.

Dia tidak menyangka bahawa video tersebut akan menjadi perhat1an ramai kerana pada mulanya dia memuat naik rakaman di akaun TikToknya sebagai simpanan per1badi sahaja.

Wais bersama kereta yang baru sahaja dibeli.

Berkongsi kisah dengan lebih lanjut, Wais memberikan tip menabung kepada sesiapa yang berhajat untuk memiliki sebuah kereta.

“Konsep yang saya amalkan sampai boleh beli kereta secara cash adalah 20 peratus daripada gaji adalah simpanan.

“Mungkin setiap orang ada cara masing-masing dalam menabung tapi saya sendiri memang guna tip ni selama setahun enam bulan ni.

“Semoga perkongsian saya ni boleh memberi manfaat kepada sesiapa sahaja yang ada target nak beli sesuatu barang,” ujarnya.

sumber:mstar

Harap Maaf