Ratusan Berpest4 Tak Patvh S0P, Restoran Makanan Laut Hanya Dik0mpaun RM1,000… Ramai Tak Puas Hati, D4kwa Banyak Kel4b Malam Dibuka

SUNGGUHPUN negara bakal beralih ke fasa end3mik bermula 1 April ini, pusat hiburan atau kel4b malam masih tidak dibenarkan beroperasi.

Malah, sejak penularan w4bak dalam negara, kerajaan tidak membenarkan sebarang aktiviti di pusat hiburan sehingga kini.

Bagaimanapun, undang-undang yang ditetapkan itu tidak diendahkan segelintir individu yang sewenang-wenangnya menganjur ‘perhimpunan’ termasuk membuka pusat hiburan.

Lebih memb1mbangkan apabila premis tertutup itu dipenuhi pengunjung yang dianggarkan ratusan orang dalam satu masa.

Antara pengunjung yang hadir.

Antara pengunjung yang hadir.

Menerusi video yang tvlar sejak Jumaat (11 Mac) menunjukkan lokasi yang juga premis pengedaran prodvk makanan laut dipercayai menganjurkan ‘pesta’.

Video berdurasi 33 saat itu turut memaparkan pengunjung yang hadir sedang menari dan berkumpul tanpa menghiraukan penjarakan s0sial, malah tidak seorang pun dilihat memakai pelitup muka.

Difahamkan, lokasi premis tersebut dikatakan di sekitar Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur

Menurut akaun Tw1tter @MalaysianCit1z3, ia menggunakan lesen restoran makanan laut untuk mengaburi mata pihak berkuasa.

Pengunjung tidak melakukan penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka.

Pengunjung tidak melakukan penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka.

“DBKL (Dew4n Band4raya Kuala Lumpur) tak bat4lkan lesen sebab nanti tak boleh kenyang.

“Jangan harap KKM (Kem3nterian Kes1hatan). Keluarkan SOP kangkung tapi minta pihak berkuasa lain buat serbuan. KKM pula goyang kaki di rumah sahaja,” ciapnya di Tw1tter.

Menyusuri beberapa hantaran Tw3et yang dibuatnya, didapati terdapat banyak lagi lokasi yang menganjurkan parti dan membuka pusat hiburan di seluruh Malaysia walaupun aktiviti dilar4ng kerajaan.

Posting yang dilakukan itu kemudiannya mendapat maklum balas daripada P0l1s Diraja Malaysia (PDRM).

Hasil pemeriksaan mendapati terdapat kesal4han ketidakpatuhan SOP PPN (Pel4n Pemul1han Negara) Fasa 4 iaitu gag4l mengawal penjar4kan fizikal ke atas pengunjung semasa berada di dalam premis – Noor Dellhan Yahaya

Dalam satu kenyataan pada Sabtu, Ketua P0l1s Daerah Dang Wangi, As1sten Kom1si0ner Noor Dellhan Yahaya berkata, susulan video tvlar itu, pihaknya membuat siasatan di premis terbabit.

“Pada 11 Mac, Bah4gian Sias4tan Jen4yah Daerah Dang Wangi dan Pejabat Kesih4tan Lembah Pantai, Jabatan Kesih4tan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya telah menjalankan pemeriksaan ke atas premis tersebut.

“Hasil pemeriksaan mendapati terdapat kesal4han ketidakpatuhan SOP PPN (Pelan Pemulihan Negara) Fasa 4 iaitu gag4l mengawal penjarakan fizikal ke atas pengunjung semasa berada di dalam premis.

Antara ciapan yang dibuatnya.

Antara ciapan yang dibuatnya.

“Tawaran komp4un sebanyak RM1,000 telah dikeluarkan kepada pengurus premis mengikut peraturan 17(1) Peraturan-peraturan Penceg4han dan Pengaw4lan Penyak1t Berjangk1t (Langkah-langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2001,” katanya yang turut mengesahkan video tul4r itu dengan pemilik restoran.

Justeru, beliau menasihati orang ramai supaya terus mematuhi SOP yang ditetapkan oleh Majl1s Keselam4tan Negara (MKN) dalam memutvskan rant4ian wab4k tersebut.

Sumber: mStar

Harap Maaf