Rakaman Detik Detik Keadaan Ombak Tepi Pantai Di Terenganu Buat Ramai R1sau

KUALA TERENGGANU: Beberapa kawasan pantai di negeri ini diba.dai ombak malam tadi susulan fen0nema angin kencang dan laut bergel0ra.

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Be.ncana negeri, Leftenan Kolonel (PA) Che Adam A. Rahman berkata, kejadlan itu menyebabkan air laut melimpah sehingga ke jalan raya di samping menje.jaskan beberapa kawasan rumah penduduk.

Katanya, antara l0kasi terlibat ialah di Pantai Seberang Takir, Pantai Tok Jembal dan Pantai Mengabang Telipot di Kuala Nerus dan Pantai Teluk Lipat di Dungun serta di Kuala Terengganu, Marang, Besut dan Kemaman.

“Implikasi angin kencang bertiup antara 40 hingga 50 kilometer sejam beserta air pasang tinggi membawa ombak yang agak besar membadal di sebahagian pantai di negeri ini dari Besut ke Kemaman.

“Di Kuala Besut, Besut seramai 36 mngsa membabltkan sembilan keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) di balai raya Kampung Pantai pada pukul 11 malam tadi,” katanya di sini hari ini.

Menurut Che Adam, keadaan air pasang tinggi itu dijangka berlarutan dalam tempoh sehari dua lagi terutama pada sebelah malam hingga awal pagi.

Dalam pada itu, katanya, air laut yang melimpah hingga ke jalan raya jalan di pesisir Pantai Seberang Takir turut membawa sebahagian sampah-sarap, timbunan pasir dan batu-batu kecil, bagaimanapun tiada ker0sakan jalan dilap0rkan.

Tinjauan mendapati orang ramai termasuk kanak-kanak berkumpul di l0kasi itu pada pagi ini untuk melihat kejadlan berkenaan.

Reaksi Orang Ramai

Fuhh..selamat la malam smalam ok lagi..pegi lalu tepi pantai miami nak ke drawbridge..mujur x kena smalam..ombak besar kat situ lain mcm.

Musim tengkujuh ..biasa lah tu..kn basuh balik keta tu bawah atas depan blkg.

Dok bakpeeeerrr airrrr naikkkk laguu tuhhh. Manerrr jkkk dop wak kijeee ke guaneeee. Air naik pah atas tebingggg.

Geografi malaysia xsesuai buat jalan tepi pantai… Kalau nk jgk jalan tu mesti tggi… Pantai sebelah timur menerima tiupan angin secara langsung.

Sumber: Utusan Online

Harap Maaf