Polis Transfo0rm Diri Selepas 2 Kali ‘Frvst’ Men0nggeng Dengan Lelaki! Pernah Dih1na Sebab Rupa

SETIAP perhubungan pastinya akan berakhir dengan perpisahan sama ada semasa hidup mahupun kerana kemat1an.

Namun perp1sahan yang berlaku akibat kecvrangan lebih menyak1tkan sehingga ada yang sanggup membunvh diri kerana terlalu kecew4.

Perkara sama turut dialami Nur Amira Mohamad Yusof semasa dia sedang berusaha memperbaiki kehidupannya demi merealisasikan impian untuk terus bersama pasangan yang dicintai.

Bercerita kepada mStar, dia yang kini berusia 37 tahun berkata percintaannya bersama bekas teman lelaki bermula sejak di bangku sekolah.

“Saya dah berkawan dengan bekas teman lelaki dari sekolah lagi, semasa umur saya 16 tahun.

“Semasa umur 22 tahun saya dapat tawaran polis dan perlu rekrut selama enam bulan. Malangnya, semasa tengah latihan, teman lelaki berlaku cvrang.

“Lebih menyed1hkan semasa outing, dia bawa teman wanita baru tu datang jumpa saya dan perempuan tu memandang sin1s kepada saya. Dia juga sanggup perl1 dan h1na fizikal saya.

“Yelah masa tu memang rupa saya burvk… rambut pendek dan kulit hitam terb4kar kerana sedang menjalani latihan,” ceritanya sayu.

Mira menghabiskan masanya dengan aktiviti 'outdoor' bagi melupakan perkara yang berlaku dalam hidupnya.

Mira menghabiskan masa dengan aktiviti ‘outdoor’ bagi melupakan perkara yang berlaku dalam hidupnya.

Menurut anak sulung daripada enam beradik itu lagi, dia bagaimanapun cuba memperbaiki hubungan yang sudah terjalin lebih enam tahun itu.

Namun, katanya, dia bagaikan menangguk di air kervh kerana impiannya bukan sahaja musn4h malah teman lelaki tetap memilih wanita lain berbanding dirinya.

“Selepas saya habis latihan rekrut enam bulan tu saya cuba nak pulihkan hubungan yang dah r0sak ni. Tapi kira-kira dua bulan lepas tu, dia terus terang minta putvs dan sejak itu sehingga kini kami dah tak berhubung.

“Disebabkan tek4nan perasaan, saya mengalami depr3si sehingga pernah kel4r tangan dan makan ubat sehingga overd0se, semuanya kerana memikirkan masa yang lama dihabiskan dalam perhubungan yang terjalin antara saya dan bekas teman lelaki.

“Saya dah terlalu sayang pada dia dan pelbagai peranc4ngan telah saya siapkan termasuk ke arah perkahwinan,” ujarnya sambil menambah, dia sanggup berpen4t lel4h dalam rekrut demi masa hadapan bersama teman lelaki.

Anak-anak menjadi keutamaan Mira pada masa ini.

Anak-anak menjadi keutamaan Mira pada masa ini.

Dia yang mesra disapa Mira memberitahu, selepas ditinggalkan teman lelaki, dia berusaha untuk memulihkan semangat yang sudah hancvr.

“Saya ambil masa setahun untuk pulihkan diri termasuk cuba tampil lebih menawan dan bergaya.

“Masa yang saya ada, dihabiskan dengan aktiviti outdoor termasuk bersenam setiap hari. Walaupun let1h melakukannya, tapi aktiviti itu dapat membantu saya melupakan setiap perkara sed1h yang berlaku.

“Alhamdulillah, saya berjaya kembalikan semangat dan akhirnya berkahwin pada 2008,” ceritanya.

Bekas suami tinggalkan saya tanpa sebarang kenderaan dan dengan gaji yang kecil ini saya perlu bangkit demi menyara kedua-dua anak saya – Nur Amira Mohamad Yusof

Turut berniaga bengkung di waktu lapang, ujar wanita jelita berketinggian 165 sentimeter itu, perkahwinan yang dibina juga tidak berpanjangan.

Ekoran itu katanya, selepas bertahan selama tujuh tahun, dia mengambil keputusan berp1sah.

“Hasil perkahwinan, saya dikurniakan dua cahaya mata iaitu Tengku Muhammad Danish yang kini berusia 13 tahun dan yang bongsu lima tahun, Tengku Raisha Sofia.

“Lebih menyed1hkan apabila selepas bercer4i, saya terp4ksa struggle seorang diri untuk membesarkan anak-anak.

“Bekas suami tinggalkan saya tanpa sebarang kenderaan dan dengan gaji kecil saya perlu bangkit demi menyara kedua-dua anak.

Perniagaan bekung dimulakan sejak dua tahun lalu.

Perniagaan bekung dimulakan sejak dua tahun lalu.

“Disebabkan itu, saya memulakan perniagaan bengkung kira-kira dua tahun lalu dan Alhamdulillah, ia semakin maju. Sekarang, saya rasa sangat bersyukur dan reda menerima segala ujian serta musibah yang datang dalam hidup saya.

“Saya juga lebih bahagia dan tenang bersama anak-anak. Jadi saya nasihatkan kepada wanita di luar sana supaya sayangilah diri sendiri terlebih dahulu, jangan jadi macam saya yang terlalu sayangkan lelaki sampai sanggup buat perkara yang tidak sepatutnya.

“Tuhan uji kerana Dia tahu kita mampu dan Dia nak bagi yang lebih baik pada masa akan datang,” ujar anak kelahiran Kajang, Selangor sebelum mengakhiri kisahnya.

Sumber: mStar

Harap Maaf