Dunia dilanda Wabak, Pakcik Kudung Sebelah Kaki Masih Berjalan 10km Kutip Tin

BERAT mata memandang, berat lagi bahu memikul! Begitulah pepatah untuk menggambarkan sebuah keluarga yang dihimpit kesusahan, lebih-lebih lagi dalam keadaan penularan wabak Covid-19 sekarang. Kisah lelaki tersebut yang dikenali sebagai Pakcik Ismail tular di media sosial susulan satu perkongsian yang dimuatnaik oleh seorang pengguna Facebook, Mohd Hasraf Mohd Yazid. Mengulas lanjut ketika dihubungi mStar, Mohd … Read more

Aliff Syukri Masih Bahagia, Sangkal Dakwaan Cerai

Usahawan kosmetik penuh kontroversi, Datuk Seri Aliff Syukri menjelaskan dirinya terkejut apabila netizen telah membuat spekulasi tidak tepat mengenai isu rumah tangganya bersama isteri, DS Nur Shahida. Media Hiburan hari ini melaporkan, dia terkejut kerana segelintir netizen meninggalkan komen melampau dan menuduh dirinya bukan-bukan tanpa mengetahu hal sebenar. “Jujur saya terkejut apabila banyak sangat teks … Read more

Saintis Temui Virus Covid-19 Jenis Baru Boleh Bertahan 49 Hari

KUMPULAN penyelidik dari China mendakwa menemui jenis baharu Covid-19 selepas seorang pesakit mengalami jangkitan selama 49 hari. Mereka berkata, lelaki berusia pertengahan tahun itu yang perlu disuntik dengan darah mangsa koronavirus yang terselamat untuk sembuh, sambil mencadangkan ia mungkin menjadikan tubuhnya lebih sukar untuk melawan virus. Gejala yang dialaminya adalah ringan dan menurut saintis tubuhnya … Read more

‘Kalau makan ikan kering, jangan dengki orang nak makan daging’ – Emelda Rosmila

Masih hangat diperkatakan isu artis meminta dana khusus untuk penggiat seni sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan, nampaknya perkara itu menjadi semakin panas apabila ianya mencetuskan perbalahan antara netizen dan segelintir artis. Dalam pada itu, pelakon Emelda Rosemila turut lantang memberi pendapatnya demi mempertahankan nasib anak seni. Tidak melatah meskipun dikritik, Emelda baru-baru ini … Read more

Laporan Audit Fashion Valet Nampak ‘PELIK’, Vivy Yusof Diselar Lagi!

Sejak dua menjak ini, dunia hiburan kecoh dengan kisah golongan artis mempersoalkan kerajaan kerana tidak menyumbangkan dana khas untuk anak seni memandangkan mereka banyak berbakti kepada negara. Tak cukup dengan itu, terdapat juga golongan usahawan terkenal yang mempertikaikan sama ada golongan B40 layak untuk mendapat sumbangan sebegitu banyak. Sikap mereka yang ternyata dengki itu menimbulkan … Read more

Beli Roti Banyak-banyak, Lepas Tu Selamba Buang Macam Tu Jer

Sebelum ini, kecoh apabila roti dan telur menjadi bahan makanan utama yang diserbu pengguna. Akibat permintaan tinggi terhadap produk roti berikutan Perintah Kawalan Pergerakan, syarikat pengeluar roti terpaksa meningkatkan pengeluaran bagi memenuhi permintaan yang kian melonjak. Bagaimanapun, amat menyedihkan apabila segelintir individu membeli roti dalam kuantiti banyak hingga menyebabkan pembaziran. Perkara ini didedahkan seorang pengguna … Read more

Pocong Menjaga Kampung Supaya Penduduk Tak Keluar Rumah

Di Purworejo, Indonesia, ada cara unik yang dilakukan oleh ketua kampung untuk mencegah warganya daripada berkeliaran ketika langkah berkurung Covid-19. Seorang tokoh masyarakat Dusun Tuk Songo, Purworejo, Angko Setiyarso Widodo, 60 mengaku menggunakan ‘pocong’ untuk mengawal pergerakan penduduk, lapor Okeline. Pocong ini berguna untuk mengingatkan penduduk tentang kematian kerana berbentuk jenazah yang telah dikapan. “Kita … Read more

Semak 5 tip menempah bilik untuk elak jadi mangsa scam jika hendak bercuti

MENEMPAH tempat penginapan ketika melancong di luar negara bukan perkara mudah seperti disangka kerana pelbagai faktor perlu diambil kira termasuk jarak, kemudahan dan persekitaran sekeliling. Bagaimanapun kebanyakan daripada kita lebih mengutamakan soal harga murah sebelum membuat tempahan tetapi tanpa disedari sebenarnya ia adalah scam dan anda perlu berwaspada! Tak mengapa, terdapat beberapa tip yang boleh anda … Read more

“Aku Yang Fashion Designer Pun Meluat Tengok, Bahalol” – Dato’ Rizalman

Baru-baru ini, Vivy Yusof trending nombor satu di Twitter apabila usahawan ternama itu terpalit dengan isu berbaur menghina golongan miskin yang menerima bantuan kerajaan ekoran wabak Covid-19. Melihatkan jawapan Vivy Yusof yang dilihat sedikit selfish dan tidak prihatin kepada golongan miskin, Dato’ Rizalman Ibrahim tampil dengan menghentam Vivy Yusof di IG Live beliau. Pereka fesyen … Read more

Awas! Tindakan tegas menanti individu sembunyi maklumat kontak kluster Covid-19

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang cuba menyembunyikan maklumat berkaitan kluster Covid-19 terutama dalam kalangan kluster tabligh. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, pihaknya mempunyai data-data berkaitan kluster yang dipercayai menyebabkan rantaian penularan wabak berkenaan berpanjangan. “Saya memohon kalau mana-mana individu yang ada kontak dengan kluster untuk … Read more

Harap Maaf