Netizen BERJAYA Siasat Punca Lana Nodin Mahu Dr. Noor Hisham Letak Jawatan

KETUA Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah baru-baru ini di4kwa menjadi pvnca kepada penuIaran w4bak Covd19 di Malaysia.

Pelakon Lana Nodin sebelum ini pernah menyatakan hasratnya untuk Dr. Hisham meletakkan jawatannya. Muat naik di Instagram, Lana bersyukur netizen terbuka mata untuk menentukan siapa yang betul dan salah.

Media senaraikan empat sebab kenapa Lana Nodin dan netizen menuntut Dr. Hisham untuk meletakkan jawatannya sebagai Ketua Pengarah Kes1hatan dengan segera;

#1 SaIah Guna Kvasa

Di story Instagram, Lana berkongsi posting seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai @Dr.Mathen. Ujar lelaki itu, Dr. Hisham telah menyaIahgunakan kuasanya sebagai seorang Ketua Pengarah Kes1hatan terh4dap doktor kontrak.

“Ketika doktor kontrak mahu m0gok hanya kerana mereka mahukan syarat kerja yang lebih baik, anda telah membangk1tkan isv etika dan sumpah mereka. Tetapi di manakah prinsip anda? Ini jelas penyaIahgunaan kuasa!”, tulis lelaki itu.

Tambahnya, Dr. Hisham tidak memainkan peranannya sebagai ketua pengarah dengan betul apabila t1dak membela nasib doktor kontrak yang hanya mahukan penjelasan tentang kerja dan penyerapan sebagai doktor tetap.

#2 Strategi Untuk Tunda Sidang ParIimen

Video pendek yang dikongsi oleh Lana telah menunjukkan Speaker membaca surat pengesahan oleh Dr. Hisham mengenai ahli parlimen yang disyak1 pos1tif cvd19.

Manakala di Twitter pula, netizen mengatakan ia merupakan strategi Dr. Hisham untuk menvnda persidangan ParIimen dan mempermainkan rakyat.

“Strategi pertama, tunda sehingga pukul 3:30 petang. Strategi kedua, Dr. Hisham menyebut kes pos1tif dan menunda sehingga pukul 5 petang. Strategi ketiga, beberapa menteri positif cvd19, oleh itu sidang khas akan ditunda.”

#3 Pvnca cvd19 MenuIar

Dr. Hisham juga did4kwa menjadi pvnca kepada penuIaran cvd19 di Malaysia. Kata netizen di Twitter, Dr. Hisham telah menyebabkan rakyat Malaysia terbvnuh kerana sikap berat sebelahnya. Malah dia meminta Dr. Hisham untuk letak jawatan dengan segera.

Di Facebook pula, seorang pengguna mengatakan peranan Dr. Hisham sebagai Ketua Pengarah Kesihatan telah menyeb4bkan agenda poIitik terlibat secara langsung. Tambahnya, nasihat dan saranan Dr. Hisham telah menyebabkan Malaysia terp4ksa menghadapi Darvrat bagi elakkan penuIaran cvd19.

#4 Kvasa Melebihi YDPA

Pelakon Lana Nodin pula menyatakan Dr. Hisham mempunyai kuasa melebihi Yang Di-Pertuan Agong (YDPA). Katanya Dr. Hisham menggunakan alasan cvd19 bagi menghentikan persidangan Parlimen, manakala YDPA meminta persidangan itu berjalan seperti yang dijadualkan.

Tambah pelakon itu, dia meminta netizen menentukan sendiri siapakah yang betul dan salah serta berfikir siapakah yang memainkan peranan dan kuasa yang penting sekarang.

“Jadi… Siapa lebih berkuasa? Dan nak dengar cakap siapa?”, dedah Lana.

sumber : MuraiMY

Harap Maaf