KronoIogi Penuh Antara Rakyat Filipina Dan Vlogger Nas Daily

5 Ogos lalu, dunia media sosial dikejvtkan dengan pended4han pengasas The Cacao Project, Louise Mabulo yang mend4kwa vlogger IsreaI, Nas Daily telah mengh1na rakyat Filipina dengan mengatakan mereka adalah orang miskin.

“Petani sungguh miskin.” “Kenapa orang Filipina sangat miskin?”

Menurut Louise, mereka bertemu pada tahun 2019 semasa Nas Daily datang ke kampung Louise untuk The Cacao Project.

Nas Daily Filipina The Cacao Project

Nas Daily Filipina The Cacao Project

Namun keterujaan bertemu personaliti yang disanjungi beliau ini bukanlah memori yang indah apabila beliau melihat sendiri bagaimana pencipta kandungan itu mengej3k bunyi dan bahasa pertuturan masyarakat tempatan dengan mengatakan ia terlihat tidak bijak.

Dalam hantaran panjang itu Louise menyatakan dua tahun beliau mend1amkan diri mengenai hal tersebut, namun beliau mula bersuara apabila Nas Daily sekali lagi cuba mengekspIo1tasi rakyat Filipina dengan menghasilkan kandungan untuk menjana pendapatan.

Kali ini m4ngsa beliau ialah pelukis tatu tradisional dunia, Whang Od.

Didakwa Hina Rakyat Filipina Miskin, Nas Daily Hilang Lebih 20 Juta Pengikut 3

Nas menguar-uarkan Whang Od akan meng4jarkan kelas tatu secara dalam talian di bawah keloIaan mereka di dengan bayaran 750 Peso (RM63), namun cucu kepada Whang Od menafikannya dan menjelaskan bahawa neneknya t1dak pernah menyat4kan persetujuan untuk mengajar seperti yang did4kwa.

Biarpun Nas dalam hantaran balas menaf1kan d4kwaan Louise, ia tetap tidak menghaIang pengguna media sosial untuk meneruskan “pembataIan” mereka terh4dap vlogger itu.

Pada 27 Jun, Nas yang berkongs1 kejayaan beliau mencapai 40 juta pengikut kini terp4ksa “berputih mata” apabila lebih 20 juta mengikut mula berhent1 mengikutinya.

Didakwa Hina Rakyat Filipina Miskin, Nas Daily Hilang Lebih 20 Juta Pengikut 1

Didakwa Hina Rakyat Filipina Miskin, Nas Daily Hilang Lebih 20 Juta Pengikut 2

Malah rakyat Filipina juga sudah mula melancarkan pet1syen mengisyt1harkan beliau sebagai “pers0na n0n gr4ta” di Filipina kerana mengekspio1tasi budaya dan seni orang Asli Filipina bagi mendapatkan wang di bawah Undng-Undng H4k Asas1 Orang Asal 1997 yang mengikt1raf dan mempromos1kan hak-hak masyarakat, budaya dan adat di Filipina.

Untuk pengetahuan anda, “pers0na n0n gr4ta” ialah individu yang t1dak dapat diterima oleh sesebuah negara buat selama-lamanya selepas didapat1 meIakukan kesaIahan yang tidak dima4fkan ketika berada di negara tersebut.

Jika petisyen ini “diangkat”, ada kemungkinan Nas tidak lagi dibenarkan untuk memasuki negara tersebut.

Nas Daily bukanlah asing dalam industri pencipta kandungan. Lelaki berasal dari IsreaI yang kini menetap di Singapura ini beberapa kali telah menctuskan pelbagai kontr0versi di internet.

Terdahulu media massa pernah meIaporkan dakwaan bahawa beliau terIibat dalam isu diskr1minasi pkerja. T1ndakan beliau mencari pkerja bukan wargangara Singapura untuk menyertai syarikat beliau dikcam rakyat Singapura. Mereka juga berpendapat ia adalah kerana faktor gaji. Mereka menduh Nas Daily mahukan warga Vietnam kerana ianya 1barat cheap labor untuk jawatan tersebut di Singapura.

Selain itu Nas juga pernah mengeluarkan satu video yang mend4kwa bahawa rakyat Singapura adalah pemandu terbaik di dunia. Video tersebut dikcam oleh rakyat Malaysia disebabkan rata-rata rakyat Malaysia tahu bagaimana perangai pemandu Singapura apabila memasuki Malaysia. Tidak lama selepas itu, Nas meminta ma4f kepada rakyat Malaysia.

Isv pertama

Terbaharu, Nas sekali lagi buat 0nar di negara orang apabila didkwa men1pu. Dia sebelum ini telah mempromosikan satu kelas tatu yang bakal di ajar oleh seorang pembuat tatu yang paling dihormati di Filipina iaitu Whang-od Oggay. Bagaimanapun, cucu kepada Whang-od tampil menjeIaskan bahawa kelas yang dikelolakan oleh vlogger Nas Daily adalah satu pen1puan.

Gracia Palicas, juga seorang tatu artis yang juga cucu kepada Whang-od mengatakan dalam sebuah hantaran di Facebook bahawa neneknya tidak pernah bersetuju untuk mengajar kelas dalam talian yang dibuat oleh Nas Daily.

Setelah dkwaan ini tuIar, Nas telah bert1ndak membataIkan kursus yang berharga P750. Netizen juga telah bert1ndak menyeIar tindakan Nas dan menduh beliau cuba untuk mengambil kesempatan ke atas budaya Filipina.

Isv kedua

Setelah dkwaan men1pu dan mengambil kesempatan untuk menggunakan nama tatu artis terkenal, Whang-od. Nama Nas terus dikcam oleh orang ramai. Kali ini usahawan muda, Louise De Guzman Mabulo pula tampil berkongs1 pengalamannya dengan Nas pada dua tahun yang lalui ketika vlogger itu datang ke Filipina untuk membuat liputan mengenai The Cacao Project yang dibangunkan oleh Louise.

Kejad1an yang berlaku pada 2019 itu bermula apabila Nas dan pasukannya hadir ke Filipina dengan tujuan untuk membuat video The Cacao Project. Sepanjang bersama dengan Nas, Louise memberitahu bahawa dia terkjut dengan perangai sebenar vlogger tersebut.

Louise yang menulis di Facebook miliknya memberitahu orang ramai bahawa Nas telah bert1ndak meng3jek dan men1ru loghat bahasa tempatan. Dia juga didkwa telah mengkr1tik petani di Filipina sebagai miskin sepanjang beliau di sana.

I’ve held my silence for 2 years, however in light of recent news, it’s high time I break it.In 2019, Nas Daily had…

Tidak cukup dengan itu, Louise juga mengatakan bahawa Nas seolah-olah cuba men1pu pengikutnya. Ini selepas Louise mendengar Nas bercanda bahawa dia hanya perlu letakkan perkataan Filipina di videonya dan dia sudah pasti akan mendapat jutaan tontonan dan komen dari orang Filipina.

Di akh1r kenyataannya, Louise mengajak pengikutnya untuk menntang cubaan Nas yang cuba mengekspIoitasi budaya Filipina dengan mentaIiti koloniaI.

“Nas mengjar kandungan orang Filipina kerana tahu negara kita akan memberinya kemasyuran. Kita yang menentukan arus. Kita yang menentukan trend dan keper1tan.

“Mari kita maju sendiri, Filipina mempunyai kemampuan untuk menjadikan negara kita hebat jika kita mengetepikan perbezaan kita, menoIak ekspIoitasi seperti ini, dan bekerja demi kepentingan Filipina dan rakyat Filipina,” katanya di akh1r catatan di Facebook.

Screen-Shot-2021-08-06-at-11.09.14-AM

Followers Nas Daily turun selepas isu pertama dan kedua

Selepas isv meIibatkan tatu artis terkenal, Whang-od Oggay dan selepas itu dengan Louise De Guzman Mabulo. Pengikut Nas Daily di Facebook di dkwa telah turun.

Kejad1an ini bukan sahaja mempertaruhkan kredibilitinya tetapi juga laman Facebook mereka.

Sejak isv masaIah kelas dalam talian Apo Whang-Od dengan Nas Academy pada hari Rabu yang lalu, CrowdTangle, sistem yang boleh diakses oleh pengguna menunjukkan penurunan yang besar dari segi pengikut di halaman Facebook Nas Daily.

Difahamkan bahawa sebanyak 285,500 pengikut telah hiIang dari halaman Facebook Nas Daily. Dari 20.99 juta pengikut dari 3 Ogos 2021, ia menurun kepada 20.69 juta.

Walaupun ia dilihat tidak memberi ksan yang besar kerana dia mempunyai jutaan pengikut, namun kedua-dua isu ini seolah-olah telah mer0sakkan sedikit imej Nas di Filipina.

Dalam kenyataan beliau bagi isv pertama, Nas tampil menjeIaskan bahawa dia tidak men1pu dan persetujuan telah pun dicapai dengan Whang-od mengenai kelas tersebut. Nas juga mendkwa bahawa keuntungan yang diperoleh dari kelas tersebut akan diberikan kepada Whang-od, manakala dia dan pasukannya hanya akan membantu dari segi pemasaran dan barang kelengkapan.

Bagi isv kedua pula, Nas memberitahu bahawa yang sebenarnya menipv adalah Louise. Ketika dia sampai ke Filipina, Nas mendkwa bahawa projek yang digmpar gmpurkan oleh Louise itu sebenarnya tdak wujud. Tambah Nas lagi hasiI s1asatan beliau, tidak ada petani dan tidak ada kebun Cacao seperti yang didkwa oleh Louise.

Tetapi Nas tdak menjawab dkwaan Louise bahawa dia bertndak krang ajar dengan mengjek loghat bahasa Filipina. Dia juga gagaI menjawab dkwaan bahawa dia mengatakan petani di Filipina adalah orang miskin.

sumber : Odisi, Vocket

Harap Maaf