Kisah Epik Banduan BERJAYA Lari Dari Penjara

PNJARA adalah tempat untuk mengrung individu yang dijtuhkan hkuman kerana meIanggar vndang-vndang. Kebanyakan pnjara direka dan dikawal dengan ketat supaya bandvan tidak boleh lari daripada tempat itu.

Namun, masih terdapat sebilangan kecil kes di mana bandvan berjaya melarikan diri daripada penjara. Anda mungkin pernah mendengar kisah bandvan melarikan diri tetapi kisah yang kami sajikan ini merupakan antara kisah paling epik bandvan meloloskan diri dari pnjara.

1. Michel Vaujour
michel voujour

Michel Vaujour merupakan seorang bandvan di Perancis yang dipenjarakan selama 18 tahun kerana melakukan r0mpakan bersnjata dan cubaan membnuh pegawai polis. Sebelum itu, Vaujour telah melarikan diri sebanyak empat kali dari pnjara.

Pada tahun 1986, Vaujour melakukan cubaan kali kelima dan yang paling epik. Dia menggunakan buah nektarin yang diwarnakan seakan-akan b0m tangan untuk mengelak daripada ditngkap pengawal.

Apabila Vaujour berjaya menaiki bumbung penjara, isterinya iaitu Nadine telah tiba dari Paris untuk membawa lari Vaujour menggunakan helikopter yang disewa.

Nadine sanggup mengambil kursus latihan penerbangan helikopter selama berbulan-bulan lamanya, semata-mata untuk menyelamatkan suaminya. Mereka kemudian mendarat di sebuah padang bola sebelum meloloskan diri.

Tidak lama selepas itu, Nadine ditemui dan ditngkap di barat daya Perancis manakala Vaujour masih lagi bebas. Vaujour cuba melakukan satu lagi r0mpakan bank tetapi gagaI dan ditmbak di kepala. Dia bernasib baik kerana terselamat daripada kecderaan serivs itu.

2. Choi Gap-Bok
choi gap bok

Pada tahun 2012, lelaki Korea Selatan berusia 50 tahun ini telah melakukan cubaan melarikan diri yang agak mustahil. Dia berjaya meloloskan diri melalui ruang makanan yang hanya bersaiz 6 X 18 inci sahaja.

Sebenarnya, pnjara bukanlah sesuatu yang baru buat Gap-Bok. Dia telah beberapa kali dimasukkan ke dalam penjara dan menghabiskan masa selama 23 tahun sebagai banduan.

Ketika berada di penjara, Gap-Bok telah berlatih yoga selama hampir 20 tahun dan menjadi seorang yang pakar dalam senaman itu. Dia menyapukan losyen di seluruh tubuhnya sebelum berjaya meloloskan diri tidak sampai satu minit.

Gap-Bok juga berjaya melepasi tiga pengawal yang sedang tidur dan melompat keluar melalui tingkap yang sempit. Apabila menyedari Gap-Bok hilang, satu operasi membvru telah dijalankan.

Gap-Bok akhirnya ditemui bersembunyi di dalam sebuah kotak, 30 kilometer dari tempat dia ditahan. Dia ditahan semula tetapi kali ini ruang makanan dikecilkan kepada 3.5 X 5 inci sahaja.

3. Charles Rigoulot
charles rigoulot

Charles Rigoulot merupakan seorang atlet angkat berat Perancis dan dipenjarakan kerana memukuI seorang pegawai Nazi ketika Prang Dunia Kedua. Ketika itu, Perancis telah dij4jah oleh Jerman.

Dia yang aktif dalam sukan angkat berat sejak muda itu pernah memenangi pingat emas di Sukan Olimpik dan memegang 10 rekod dunia dalam sukan itu. Rigoulot juga pernah dinobatkan sebagai “Lelaki terkuat di dunia”.

Ketika di dalam pnjara, Rigoulot yang bertubuh sasa dan mempunyai tenaga yang kuat itu berjaya membengkokkan gerigi besi selnya. Dia bukan sahaja berjaya meloloskan diri tetapi turut membebaskan banduan lain.

Tidak lama selepas melarikan diri, Rigoulot mencari semula pegawai N4zi yang membuatkan dia dipnjara. Apabila menemui pegawai Nazi itu, Rigoulot membelasah pegawai itu sekali lagi untuk membaIas dndamnya.

Rigoulot bukan sahaja seorang atlet angkat berat tetapi dia juga seorang penggusti, pelumba kereta dan pelakon buat seketika waktu. Rigoulot meninggaI dun1a ak1bat srangan jantung pada 22 Ogos 1962.

4. Joaquin “El Chapo” Guzman
el chapo 947

El Chapo (Si Pendek) adalah gelaran kepada bekas Raja Dadah Mexico yang mengetuai s1ndiket Sinaloa Cartel. Guzman pertama kali ditngkap pada 1993 dan dihkum pnjara selama 20 tahun atas kesaIahan membnuh dan meng3dar d4dah.

Dia telah ditempatkan di penjara keselamatan tinggi di Mexico. Walaupun di dalam penjara, Guzman tetap menjadi mastermind kepada penyeIudupan d4dah terbesar di Mexico.

Pada Januari 2001, dia berjaya melarikan diri dari penjara dengan bersembunyi di dalam bakul pakaian kotor. Bukan mudah untuk lolos dari penjara keselamatan tinggi tetapi Guzman telah meny0gok seramai 70 pegawal termasuklah pengarah pnjara itu sendiri.

Dia menghabiskan sebanyak RM 10.6 juta untuk merasvah mereka. Selama 13 tahun berikutnya, Guzman menghilangkan diri tetapi empayar d4dahnya berkembang dengan begitu pesat. Satu perempat dadah di Amerika diseIudup Sinaloa Cartel miliknya.

Majalah Forbes juga menamakan Guzman sebagai salah seorang individu paling berpengaruh dari tahun 2009 hingga 2013. Amerika telah melabelkan Guzman sebagai Public Enmy nombor 1 pada tahun 2013. Guzman merupakan individu kedua dilabelkan sebegitu selepas Al Capone pada 1920-an.

5. Yoshie Shiratori
yoshie shiratori

Yoshie Shiratori terkenal dan dianggap sebagai wira di Jepun sebagai seorang yang mempunyai keazaman tinggi untuk bebas. Dia berjaya melarikan diri sebanyak empat kali dari pnjara yang berbeza. Yoshie membuktikan bahawa tiada pnjara yang dapat mengurungnya.

Pada tahun 1936, Yohshie melarikan diri dari Pnjara Aomori setelah berbulan-bulan lamanya memerhatikan rutin pengawal. Dia membuka kunci sel menggunakan peralatan besi yang dikumpulnya dari pelbagai sumber di pnjara.

Tidak lama selepas itu, dia ditahan kerana mencri di sebuah hospital dan dijatuhkan hkuman pnjara seumur hidup. Pada tahun 1942, Yoshie telah dipindahkan ke Pnjara Akita. Kali ini, dia memanjat dinding pnjara setiap malam untuk melonggarkan penutup ruang udara sehinggalah berjaya melarikan diri.

Setelah bebas, dia singgah di rumah seorang pengawal bernama Kobayashi yang baik dengannya di dalam pnjara. Namun, pengawal itu telah menghubungi pihak polis ketika Yoshie berada di tandas dan dia ditahan semula.

Yoshie kemudian dihantar ke Pnjara Abashiri di Hokkaido. Setiap hari, dia menuangkan sup Miso pada rantainya sehingga ia karat dan mudah dipecahkan. Dia sengaja menyebabkan kedua-dua bahunya terkehel supaya dia muat untuk meloloskan diri dari lubang makanan yang kecil.

Dia telah dithan tidak lama selepas itu dan dihantar ke Pnjara Sapporo. Dia berjaya meloloskan diri kali keempat pada tahun 1947 setelah menggali lubang menggunakan mangkuk sup Miso sedikit demi sedikit.

Beberapa tahun selepas itu, dia ditngkap dan ditempatkan pula di Pnjara Fuchu di Tokyo. Dia memilih untuk tidak melarikan diri sebaliknya menghabiskan 14 tahun hukumannya dengan baik. Selepas dibebaskan, Yoshie hidup bersama anaknya sehinggalah dia meninggaI dunia pada 1979 ketika berusia 71 tahun.

sumber : Illuminasi

Harap Maaf