Khasiat Dan Cara Diet Guna Bawang Putih

Bawang putih memang dikenali sebagai bahan untuk penyedap makanan. Tanpa bawang putih, masakan anda mungkin akan kurang sedap atau apa yang orang kata, kurang ummph.

Bawang putih tergolong dalam kumpulan bahan masakan yang mempunyai tahap nutrisi yang tinggi, tetapi sangat rendah tahap kalori.

Kalau anda nak tahu, faedah menggunakan bawang putih ini tak la terbatas kepada masakan sahaja. Malah, bawang putih sebenarnya baik untuk kesihatan anda bagi jangka masa panjang.

Ada orang yang suka makan bawang putih secara mentah atau memakan supplement yang mengandungi ekstrak bawang putih sebagai makanan tambahan atau untuk tujuan perubatan.


Gambar: Antara supplement di pasaran yang menggunakan ekstrak bawang putih

Khasiat yang terdapat pada bawang putih meliputi vitamin C, vitamin B6, mangan, kalium, kalsium, selenium, zat besi, tembaga, serat dan fosforus yang diperlukan tubuh. Bawang putih yang sangat rendah kalori sangat sesuai untuk mereka yang ingin diet kerana ia cuma boleh dilakukan apabila mengambil jumlah kalori lebih rendah daripada yang diperlukan tubuh untuk sehari.

Selain itu, bawang putih juga dapat menurunkan tekanan darah. Itulah sebabnya bawang putih banyak digunakan dalam pembuatan herba.

Bawang putih juga mampu mengoptimumkan kadar gula darah dalam tubuh. Ia juga merangsang penghasilan enzim antioksidan dalam tubuh yang berfungsi mencegah penuaan. Allicin yang ada pada bawang putih pula dapat menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol tinggi terutama pada orang yang mengalami hipertensi.

Manfaat gabungan antara sifat antioksidan dan pengurangan kolesterol ini dapat mencegah serangan jantung, serta mencegah penyakit penurunan fungsi otak seperti alzheimer dan demensia.

Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa bawang putih bukanlah berperanan besar untuk menurunkan berat badan. Seperti yang dinyatakan di atas, penjagaan kalori dalam makanan memainkan peranan sebanyak 80 peratus dalam untuk menurunkan berat badan, manakala 20 peratus adalah melalui senaman.

Pengkaji berpendapat, berat badan mampu turun lebih cepat sekiranya anda mengamalkan memakan bawang putih ketika sedang bersenam atau bersukan. Kenapa?

Ini kerana zat yang terdapat pada bawang putih membantu tubuh yang sedang aktif bersukan untuk mengunakan lemak yang tersimpan di otot lebih banyak. Ini sekaligus meminimumkan pembetukan lemak baru, terutama lemak di sekitar perut yang sering menyebabkan perut buncit.

Ada beberapa cara untuk anda masukkan bawang putih dalam diet harian anda.

Pertama, makan secara mentah pada setiap pagi. Badan anda mencapai puncak metabolisme pada awal pagi. Jangan lupa, minum air untuk mudahkan proses pencernaan.

Kedua, anda boleh gunakan madu. Potong bawang putih dan campurkan dengan satu sudu teh madu. Minum setiap hari.

Ketiga, hiriskan bawang putih dan taburkan ke dalam salad. Salad mengandungi serat untuk memudahkan proses perkumuhan.

Keempat, tambahkan bawang putih ke dalam makanan berasaskan sayuran. Gabungan antara sayuran dengan bawang putih memudahkan anda untuk memakannya.

Terakhir, gunakan bawang putih dalam masakan anda. Potong bawang putih ini lebih besar dan tambahkan dalam telur, sup, dan masakan lainnya, sehingga dapat menggantikan fungsi garam untuk sedapkan masakan anda.

Pergerakan terbatas ketika musim Perintah Kawalan Pergerakan mesti membuatkan ramai daripada kita semakin buncit, kan? Tapi, lalu ke nak telan bawang putih mentah-mentah?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Padiaa Network @ FB

Sumber: Cari @ Portal

Harap Maaf