Guravan Zaman Asrama Jadi Realiti! Kawan Puas Hati Dapat Beri ‘Hadiah Nak4l’

DALAM setiap kumpulan sahabat pastinya perangai masing-masing berbeza.

Ada yang suka buat kec0h, perangai ‘gil4-gil4’ dan ada juga yang lebih suka mendiamkan diri dan tidak banyak bercakap.

“Betullah orang cakap biasa orang senyap dekat sekolah dia yang kahwin awal.”

Begitulah kapsyen pada satu rak4man video yang dimvat naik oleh Nazurah Ahmad Suki, 22, apabila salah seorang rakannya yang selama ini dikenali dengan sikap pend1am tetapi menjadi orang paling awal berkahwin berbanding dirinya dan rakan lain.

Jelas gadis yang senang disapa Nazurah ini, dia dan lapan rakannya yang lain seperti tidak percaya apabila menerima jemputan undangan ke majlis pertunangan rakannya, Nurul Iffah Zaki, 22, pada Januari lalu.

“Bila saya dan kawan-kawan lain dapat jemputan dia akan bertunang pada 22 Januari 2022 memang terkejvt gil4. Rasa macam tak percaya pula dia yang bertunang dulu.

“Tiba-tiba lepas tu saya dapat jemputan melalui Whats4pp pula yang dia akan bernikah pada 24 Februari 2022 sebab pengantin cuma jemput orang-orang rapat saja.

“Lepas tahu dia nak kahwin tu kami buat grup Whats4pp lain sebab nak bincang hadiah untuk pengantin. Selain tu nak bincang perancangan nak pergi kenduri sebab kami semua duduk jauh. Kenduri Iffah ni dekat Kota Bharu, Kelantan,” jelas Nazurah yang berasal dari Besut, Terengganu.

Nazurah dan rakan lain menghadiahkan pregn4ncy test sebagai hadiah kahwin.

Imbas Nazurah, mereka semua sudah bersahabat sejak zaman sekolah rend4h lagi.

Jelasnya, Iffah sememangnya seorang gadis yang pend1am dan pem4lu.

“Iffah menang sangat senyap dan pemalv sejak sekolah rend4h lagi kami kenal dia. Tapi tidaklah senyap sampai tak bercakap langsung tapi sangat berbeza dengan kami yang banyak bergur4u ni.

“Yang lain termasuk saya, semua belum kahwin lagi. Iffah orang pertama yang rasmi kahwin antara semua. Hari Khamis minggu lepas kami pergi kenduri dia kahwin.

“Kami semua dulu masa zaman sekolah semua duduk dekat asrama. Dulu kami pernah juga bersembang masa kat hostel, Nak tengok siapa nikah paling awal nanti, selalunya yang senyap-senyap nikah dulu! Kau Iffah paling senyap! Tak sangk4 pula perkara tu jadi realiti,” sel0roh Nazurah.

Bercerita lanjut mengenai hadiah yang diberikan oleh Nazurah dan teman lain semasa majlis kenduri pada 3 Mac 2022, ia merupakan rancangan secara spontan.

Tapi sebelum balik tu mestilah ada sesi air mata dan sesi memberi beberapa pesanan dekat pengantin bila dah jadi isteri orang – Nazurah

“Sebenarnya banyak hadiah yang kami bincang nak bagi. Macam kelengkapan rumah, penyapu dan tong gas tapi risau pula nanti tong tu meletvp kalau lama-lama dalam kereta dengan perjalanan jauh. Kami c4ncel dan ganti dengan pregn4ncy test.

“Masa bagi hadiah tu kami dah nak balik. Lepas bagi kami rasa puas hati bila tengok reaksi muka Iffah yang terkejvt dan malv. Suami Iffah pun terkejvt juga bila tengok hadiah tu dan mungkin terkejvt tengok perangai kawan-kawan Iffah yang tak beh4ve.

“Tapi sebelum balik tu mestilah ada sesi air mata dan sesi memberi beberapa pesanan dekat pengantin bila dah jadi isteri orang. Selepas selesai kami gerak balik petang tu. Masa dalam kereta banyak throwback kisah-kisah masa berkawan dulu. Macam tak sangk4 kawan dah kahwin tapi itulah realiti,” jelas Nazurah.

Nazurah merupakan pelajar jurusan Ekonomi Rumah Tangga, Upsi, Tanjung Malim, Perak.

Bercerita lanjut mengenai video yang tvlar, net1zen turut berkongsi pengalaman masing-masing di ruangan komen yang mana mereka juga memiliki kawan yang pend1am tetapi berkahwin awal.

Bagaimanapun, gadis yang sedang menuntut di Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi) dalam jurusan Ekonomi Rumah Tangga ini turut menitipkan doa agar sahabatnya ini bahagia dan hubvngan yang terbina berkekalan sehingga akhir hayat dengan pasangannya.

Komen net1zen:

Sumber: mStar

Harap Maaf