Gadis Rasa Bersal4h Nak Order Makanan Masa Hujan, Minta Abang Rider Beri Penjelasan Jujvr…

TUGAS seorang penghantar makanan mungkin kelihatan mudah kerana kita tidak merasai sendiri cabaran sebenarnya terutama apabila terp4ksa bekerja ketika hujan lebat.

Tanpa penghantar makanan, keinginan untuk makan sesuatu secara tiba-tiba svkar dipenuhi, begitu juga jika tiada ‘mood’ atau masa untuk memasak pada hari-hari tertentu.

Keadaan cuaca kini yang sering hujan tidak menentu sehingga menenggel4mkan beberapa kawasan akib4t banjir sudah tentu menyuk4rkan tugas menghantar makanan.

Tvlar satu posting yang dimvatnaik oleh Putri Natasha Nabilla yang meluahkan rasa ragv-ragv dan keb1mbangannya untuk membuat pesanan di aplikasi penghantaran makanan ketika cuaca burvk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Gadis berusia 20 tahun ini mahu mendapatkan kepastian daripada kumpulan rider di Malaysia selepas berbelah-bahagi untuk memesan KFC (Kentucky Fried Chicken) ketika hujan lebat baru-baru ini.

“Aku nak tanya soalan ser1us, anda (food rider) OK ke tak kalau customer order waktu hujan? Bila kami order ketika selain cuaca panas atau cuaca redup?

“Sebab tadi aku ada order KFC masa hujan, tapi pada masa yang sama aku macam tertanya-tanya OK ke tak aku order time hujan ni. Rasa berbelah bahagi nak order. Takut menyus4hkan,” luahnya yang mesra disapa Putri menerusi satu perkongsian di T1kT0k.

Selain itu Putri turut menceritakan pengalamannya yang pernah bekerja sambilan di bahagian food and beverage (F&B) di sebuah restoran yang mana dia mendengar luahan beberapa orang penghantar makanan berhubung perkara ini.

Tangk4p layar luahan individu dipercayai rider pengh4ntar makanan.

Jelasnya, para rider telah memberitahunya pada ketika itu bahawa mereka lebih rel4 menerima tempahan ketika hujan dan meminta pelanggan tidak membatalkan pesanan disebabkan cuaca burvk.

“Masa aku kerja F&B dulu, aku ingat lagi, abang-abang Foodpanda yang lepak dekat kawasan tempat aku kerja, mereka akan ris4u dan mengelvh bila hujan, order akan jadi sikit.

“Mereka siap pesan lagi, kalau waktu hujan ke apa order je. Jangan risau, kami tak mar4h. Kalau hujan, kami dah standby siap baju dan kasut hujan. Jadi jangan risau ni memang kerja kami untuk hantar makanan masa hujan atau panas sebab ini kerja yang kami pilih,” ujar Putri mengimbas kata-kata seorang rider penghantar makanan.

Bagaimanapun, gadis yang mengambil jurusan Komunikasi dan Pengajian Media di UiTM (Universiti Teknologi Mara) Seremban, Negeri Sembilan ini tetap mengakhiri rakamannya dengan soalan meminta pendapat pengh4ntar makanan secara terbuka.

Antara luahan rider yang sanggup menerima pesanan walaupun cuaca burvk.

Menerusi video tvlar yang dimvat naik Putri, ia meraih lebih 2,000 komen dan kebanyakannya daripada mereka yang bergelar rider.

“Secara personally memang best cari order time hujan. Order banyak… sejuk layan hujan.

“Bagi saya OK je, cuma maaf kalau lambat sikit, sebab tak ber4ni nak laju-laju masa hujan. Harap jangan mar4h kalau kami lambat.

“Saya kerja Grab rider GrabFood la. Order je sebab kami memang nak order tak kiralah hujan panas angin ribvt sebab ini memang tugas kami sebagai rider,” demikian antara komen yang diterima.

Antara luahan net1zen yang bimb4ng akan keselamatan rider ketika hujan.

Berikutan video tersebut juga, warg4net turut meluahkan keb1mbangan sama seperti gadis ini berhubung keselamatan dan risik0 yang mungkin berlaku ketika bertugas ketika hujan.

Bagi pelanggan, mereka lebih mengutamakan keselamatan penghantar makanan kerana risik0 bah4ya yang menanti seperti kemal4ngan disebabkan jalan licin ketika membuat pengh4ntaran ketika cuaca burvk.

Sementara itu, tvlar satu video berhubung isu ini yang menunjukkan seorang rider sanggup mered4h banjir demi menghantar kopi untuk pelanggan yang membuat pesanan.

Menerusi perkongsian itu dapat dilihat rider berkenaan memakai baju hujan lengkap.

“Saya beritahu dia dekat sini banjir. Saya akan call customer service untuk batalkan order. Lagipun hanya secawan kopi.

“Rider tu cakap tak apa, Dia akan parking motosikalnya di tempat lain dan akan berjalan kaki untuk hantar. Semangat macam ni yang perlu dipuji,” demikian kapsyen yang ditulis pada posting tersebut.

Rider ini sanggup mered4h banjir demi menghantar secawan kopi kepada pelanggan.

Dalam rakaman video tersebut, rider itu kelihatan seperti malv mahu menunjukkan wajahnya setelah disedari dirinya sedang dirak4m.

Bagaimanapun, pel4nggan wanita itu mengucapkan terima kasih sebelum rider ini meninggalkan rumahnya mengharungi semula hujan yang kelihatan sangat lebat itu.

Sumber: mStar

Harap Maaf