Enggan Tambah Anak, Ini Alasan Diana Danielle…

Engg4n anak-anak membesar dengan orang gaji atau di pusat jag4an kanak-kanak menjadi al4san kukuh untuk aktres Diana Danielle berasa cukup hanya dengan dua orang anak.

Diana juga isteri kepada aktor dan pengarah, Farid Kamil mengaku1 engg4n lagi menambah cahaya mata kerana mahu meluang lebih masa bersama dua orang anaknya, Muhammad, 9, dan Nur Aurora , 6.

“Ya, betul anak yang kedua sudah enam tahun, tetapi bagi saya, pada usia inilah mereka perlukan b1mbingan dan input setiap masa sebelum melangkah ke fasa remaja.

“Nampak sahaja besar, tetapi masih nak pelukan, manja dan mahu ter0ka dan terangkan soalan-soalan makin rum1t dan mendalam.

“Sikap ingin tahu mencanak, personal1ti makin terbentuk, makin pandai perso4lkan kita, makin ingin berkawan dengan mengenali dunia luar. Saya tidak nampak itu sebab untuk tambah dan tambah (anak),” tulis di Inst4gram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb)

Dalam pada itu pelakon filem Magika itu turut menjel4skan, anak adalah am4nah seumur hidup dan pelbagai faktor harus diambil kira sebelum membuat keputus4n untuk menambah bilangan cahaya mata.

“Seorang (anak) pun sudah amanah seumur hidup. Jadi, kita ikut pada kem4mpuan yang bukan hanya daripada segi duit, tetapi ment4l, emo1i dan juga masa.

“Masa yang tepat akan tiba jika kami rasakan perkara tersebut (untuk menambah cahaya mata) patut berlaku,” kongsinya lagi.

Sambung Diana, ibu yang bekerjaya sepertinya akan memikirkan banyak kemungkinan kerana enggan anak yang dilahirkan kelak membesar di tangan orang lain.

“Ibu bekerja lagi berfikir lebih. Tidak mahu anak yang baru dilahirkan membesar dengan orang gaji dan cikgu taska sahaja. Itu bukan sebab kami mahukan anak.

“Saya mahu menjadi ibu, saya mahu memb1mbing mereka dan menjadi tempat rujukan. Sehingga sekarang, masih banyak kerja keibubapaan yang perlu dilakukan. Termasuklah dengan diri saya sendiri,” kata Diana.

Padangan Diana itu dipersetujui oleh rata-rata pengikutnya dan teman artis yang sudah berkeluarga antaranya, Amyra Rosli, Hanis Zalika dan Ramona Zamzam.

Sumber:K! ONLINE

Harap Maaf