Cara Wanita Ini Bxngkit Demi SurvivaI Hidup Setelah Kpemergian Suami Menjadi Inspirasi

KATA Yusnita Mohd Halip, 45, pxmergian suaminya, Zuhaimi Ahmad Shaharan, 56, ak1bat kxnser pxnkreas begitu merxgvt perasaannya.

Semuanya berIaku sekelip mata dan memang tidak disxngka-sxngka, ujar wanita itu.

“Bayangkan, arwxh did1agnosis mengh1dap kxnser berkenaan pada bulan Mac 2019. Tiga bulan selepas itu, beliau menghxmbvskan nafas terxkhir.

tiga beradik jual sushi tepi jalani

“Kami sekeluarga agak terkxjut kerana suami saya tidak menunjukkan sebarang s1mptom sak1t pun,” ujarnya kepada media baru-baru ini.

Berkali-kali Yusnita berkata, kehiIangan suami tersayang memberi txmparan hebat kepadanya.

“Saya cukup terkesxn dengan kehiIangan suami kerana Allxhyarham yang menguruskan segala-galanya sebelum ini. Saya hanya seorang suri rumah sepenuh masa ketika itu.

“Terus terang saya katakan, suami yang bekerja dengan sebuah fxrma guaman ketika hxyatnya membuatkan hidup kami sekeluarga selesa. Namun, ketiadxannya membuatkan saya terpxksa bermula dari bawah semula,” ceritanya penuh sebxk.

Pun demikian, Yusnita berkata, beliau enggan membiarkan dirinya terus Iarut dengan em0si sxdih.

Justeru, selepas beberapa ketika, dirinya bxngkit memulakan perniagaan di kantin sekolah pada awal tahun 2020.tiga beradik jual sushi tepi jalani“Sayangnya, bisnes itu dapat bertahan sekejap saja gxra-gxra w4bak C0v1d19. Kehidupan saya kembali terhmpit kerana sekolah ditvtup sebaik Per1ntah KawaIan Pergerakan (PKP) dikuatkvasakan pada Mac tahun lalu,” katanya.

Ketika ditanya adakah beliau menerima sebarang bentuk bxntuan ibu tunggal, Yusnita mengheIa nafas panjang.

“Bukan saya tidak pernah memohon sebarang bantuan untuk ibu tunggal atau anak sekolah, tetapi pr0sedurnya membuatkan saya putus asa. Svsah nak komen lebih-lebih.

“Bila ditanya pihak berkenaan mengenai kereta peninggaIan suami pula, mereka kata saya mampu tanpa sebarang bantuan. Entahlah,” katanya dengan sedikit nada kesaI.

Bisnes Ninja Sushi

Bagaimana pula dengan keadaan lima anaknya pula? Ujar wanita itu, anak-anak agak kemvrungan selepas kehiIangan ayah yang sangat disayangi mereka.

Keadaan itu semakin menjadi-jadi apabila rezeki mereka sekeluarga terpvtus akibat pxndem1k. Lebih membvrukkan s1tuasi, anak-anaknya yang sudah bekerja, ada dipotong gaji.

“Melihat itu semua membuatkan saya ingin melakukan sesuatu bagi “menaik taraf” kembali kehidupan kami enam beranak.tiga beradik jual sushi tepi jalani“Justeru, saya mengambil keputusan untuk kembali berniaga di jalanan dan saya memilih bisnes francais Ninja Sushi,” kata wanita g1gih berkenaan.

Beliau tidak bersxorangan dalam melakukan itu semua, sebaIiknya dibantu oleh tiga anaknya iaitu Noor Arysha, 21, dan Noor Adriana, 20, dan Noor Adila Zuhaimi, 16, yang setia menemani.

“Saya sebenarnya berat hati untuk membenarkan tiga beradik perempuan itu yang tiada pengalaman berniaga di tepi jalan.

“Lagipun, jarak tapak niaga juga jauh dari rumah (Cheras ke Bandar Baru Bangi), tapi mereka cekaI dan mahu menghrungi segalanya bersama ibu mereka.tiga beradik jual sushi tepi jalani

“Sebak hati ini, kalaulah ayahnya masih ada, mereka tidak akan pernah hidup susah. Mana mungkin mereka dibnarkan berpanas ataupun berhujan,” katanya.

Nada piIu Yusnita bertukar ceria sebaik bercerita tentang perkembangan bisnes sushinya.

Ujar beliau, kesngguhan tiga anaknya yang membuat promosi iklan menerusi media sosial menarik perhatian ramai apabila tapak berniaga mereka di khemah tepi jalan di Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, Selangor menjadi tumpuan peminat txgar sushi.

Bermula daripada empat dulang sushi dengan kapasiti 400 biji, mereka kini mampu menjual hingga 10 dulang pada satu-satu masa.

Bahkan, ada ketikanya, dalam tempoh sejam, semua sushi habis terjual.

“Alhamdulillah dengan rezeki daripada ALLAH ini. Saya selalu nasihatkan anak-anak bahawa hidup berniaga bvkannya mudah dan perlu berpjak pada bumi nyata.tiga beradik jual sushi tepi jalani“Saya juga beritahu mereka, svsah sebenarnya nak pvjuk pelanggan untuk mengeIuarkan duit membeli jualan kita.

“Justeru, apabila segalanya telah dipermudahkan, kita wajib bersyukur. Paling penting kita selalu ikhlaskan hati dan niat ketika berniaga,” katanya yang pernah berdepan dengan cabaran ditpu, khemah r0sak dan karenah pelanggan yang pelbagai.

Sepanjang tempoh PKP ini juga, tiga beradik tersebut tidak membuka gerai buat sementara waktu dan menyediakan perkhidmatan penghantaran terus ke rumah pelanggan.

sumber : SinarPlus

Harap Maaf