Banduan Ini Kongsi Sel Dengan PerogoI Adiknya

ANDA mungkin pernah melihat video viraI di mana orang ramai membeIasah pragut yang berjaya ditngkap. Walaupun perbuatan membeIasah pragut itu sebenarnya saIah di sisi undang-undang tetapi ia mngundang kemrahan sesiapa sahaja yang berada di tempat kejad1an.

banduan dalam penjara

Cuba anda bayangkan jika ahli keluarga anda yang menjadi mngsa rgut itu atau mungkin mngsa jnayah yang lebih teruk lagi. Sebagai ahli keluarga, perasaan m4rah dan gram pasti akan mendorong anda untuk melakukan sesuatu walaupun anda tahu penjenayah itu tidak terlepas daripada undang-undang.

Itulah yang dilakukan seorang lelaki bernama Shane Goldsby. Lelaki berusia 26 tahun itu telah dijatuhkan hukuman penjara selama tujuh tahun setelah terlibat dalam kjadian jnayah pada 2017.

Bvnuh rakan sel

Baru-baru ini, Shane dikenakan hkuman tambahan 25 tahun penjara setelah menyebabkan kemat1an kepada rakan selnya. Anda mungkin pernah melihat di filem atau TV di mana bandvan membvnuh bandvan lain di dalam penjara.

Kejad1an seperti ini biasanya berlaku ak1bat perebvtan kuasa, pergduhan antara kumpulan atau divpah penjnayah dari luar penjara. Namun, kejad1an kali ini agak unik.

shane penjara 2017 840

Shane Goldsby ketika dipnjarakan pada 2017

Mngsa berusia 70 tahun yang dikenali sebagai Robert Munger itu adalah seorang bandvan yang menjalani hkuman penjara selama 43 tahun atas kesaIahan seksuaI. Munger merupakan rakan sel kepada Shane Goldsby.

Munger yang juga seorang paedofilia itu sebenarnya pernah merogoI adik kepada Shane Goldsby. Shane diIaporkan sangat tidak senang kerana terp4ksa berkongs1 seI yang sama dengan Munger.

Perbuatan Shane itu berjaya dirakam kamera litar tertutup (CCTV) Pusat Pembetulan Airway Heights di Washington iaitu pnjara tempat mereka menjalani hkuman. Shane dilihat menyrang Munger daripada belakang.

Shane telah menumbuk Munger sebanyak kira-kira 14 kali dan terus menendang kepala lelaki itu sehinggalah pegawai penjara campur tangan. Ak1bat kecederaan yang dialaminya, Munger meninggaI dunia tiga hari kemudian di hospital.

Tiada niat membnuh Munger

Ketika berada di mahkamah, Shane cuba untuk membaca kenyataannya tetapi terlalu beremos1 untuk menghabiskannya. Dia meminta peguamnya untuk menyambung kenyataan itu.

shane goldsby

Shane ketika membacakan kenyataan di mahkamah

Shane turut meminta maaf kepada keluarga Munger dan mend4kwa bahawa dia tidak dapat membayangkan bagaimana rasanya kehiIangan ahli keluarga dengan cara sedemikian rupa.

Shane juga berharap agar isteri dan keluarga Munger dapat sembur daripada apa yang telah berlaku kelak. Shane sebenarnya tidak pernah berniat untuk membnuh Munger dan lebih rela melihat pesaIah seksuaI itu meringkuk dalam pnjara seumur hidupnya.

Walau bagaimanapun, Shane tetapi didapati bersaIah kerana membnuh.

Terasa seperti dian1aya

S1asatan mendapati bahawa Jabatan Pembetulan Washington terlepas pandang dan tidak menyedari kaitan antara kedua-dua banduan itu. KeIemahan dalam sistem menyebabkan kedua-dua bnduan itu diletakkan dalam sel yang sama.

robert munger 248

Robert Munger

Bahkan, Shane diIaporkan pernah membuat permintaan untuk berpindah ke sel yang lain tetapi ditolak oleh pihak penjara. Shane mendkwa bahawa duduk bersama Munger dalam satu sel membuatkannya hampir giIa.

Dia menjadi sangat tidak stabil ketika itu. Shane tahu bahawa Munger sudah berusia 70 tahun dan besar kemungkinan akan menemui ajaI di dalam penjara tetapi dia tidak lagi dapat menahan kemrahannya.

Shane mendkwa bahawa Munger kerap menceritakan perincian jnayah yang dilakukannya. MaIah, Munger juga sengaja menceritakan detik dia merogoI adik Shane.

Kemarahan Shane semakin memuncak apabila Munger memberitahu bahawa dia menyimpan foto dan video perbuatan terktuk yang dilakukannya terhadap adik Shane.

robert munger di mahkamah

Robert Munger ketika dijatuhkan hkuman penjara

Shane menyaIahkan pihak penjara kerana meletakkannya dalam satu sel yang sama dengan Munger. Dia merasakan seolah-olah dian1aya dan menjadi mngsa. S1asatan lanjut terhadap k3s itu masih lagi diteruskan.

sumber : Iluminasi

Harap Maaf